Справа в тому, що майонез — це емульсія, яка під впливом високих температур розкладається на складові. Навіть якщо ви використовуєте домашній майонез, у складі якого лише яєчні жовтки, оливкова олія, гірчиця та винний оцет або лимонний сік, і тоді при термообробці майонез розділиться на компоненти. А що казати про магазинний майонез, складові якого — це яєчний порошок, гірчичний порошок, стабілізатори та “Е”шки, які при нагріванні можуть трансформуватися в шкідливі для організму речовини.
Соус бешамель готувати дуже просто, не зважаючи на складну назву він складається з простих компонентів, які є у кожної господині в холодильнику: молока, вершкового масла, борошна та краплі олії. Пшеничне борошно повинно бути високої якості: біле, сухе, без будь-яких включень, як наприклад пшеничне борошно “Добра Хата”.
Ми готуємо бешамель у пательні, тому що так краще видно його консистенцію та зручніше його перемішувати. На помірному вогні в невеличкій кількості рослинної олії розтоплюємо 40-50 грам вершкового масла. Коли воно закипить дуже обережно додаємо 2 столові ложки борошна “Добра Хата”, весь час ретельно перемішуючи вміст пательні. Спочатку одну ложку розподілити по всій поверхні, вимішати, потім — другу. Після того продовжуючи мішати потроху додаємо молоко. Кількість молока залежить від того, бешамель якої гущини ви хочете отримати. Якщо дуже густий, то молока має бути 350-400 мл, якщо треба більш рідкий — молока можна додавати до 750 мл. Ретельно перемішуючи, доводимо суміш до кипіння, та підсоливши, на маленькому вогні витримуємо ще 3-6 хвилин. Якщо отримали занадто рідкий соус — загустіть його при приготуванні, додаючи ще борошна, якщо навпаки — дуже густий, додайте в нього ще молока.
Бешамель можна використовувати при запіканні м’яса по-французькі, лазаньї або навіть замість вершків у біфстроганоф (рідкий соус). Його можна зберігати у морозильнику, але при цьому коли вирішите використовувати, розігріти бешамель треба на водяній бані. Але ми рекомендуємо не готувати соус наперед, а кожен раз робити свіжий, це нескладно, корисно та дуже смачно. Зробимо життя здоровим та щасливим разом! Ваша “Добра Хата”.