Гриби за харчовою та смаковою якістю розділяють на 4 категорії:
✔Перша категорія — це гриби з відмінними смаковими якостями. До неї відносять білий гриб, груздь справжній, лисичка та рижик сосновий та ялинковий.
✔Друга категорія — це гриби з добрими смаковими якостями. До таких відносять печериці, груздь дубовий, маслюк звичайний, підосиновик, сироїжка біла і дубовник.
✔Третя категорія (з середнім смаком) — це груздь чорний, опеньки справжні, підберезовик, сморчок та деякі інші.
✔Четверта — це глива, дощовик, рядовка і навіть мухомор :-)
У “Доброї Хати” є гриб, що відноситься до першої смакової категорії — це груздь. Традиційно грузді солять чи маринують — після видалення гіркоти, солоні гриби набувають голубуватого відтінку, мариновані — біло-коричневі від спецій.
Грузді м’ясисті та соковиті, мають особливий приємний аромат та надзвичайний смак. У сухому вигляді груздь має близько 32% білку. У давнину груздь справжній вважався єдиним грибом, що підходить для соління, його називали “царем грибів”. Відомий перелік страв на званому обіді 17 березня 1699 року у патріарха Андріана:”...три пироги довгі з грибами, два пиріжка з груздями, гриби холодні під хроном, грузді холодні з олією, грузді нагріті з соком та маслом...” Як бачимо, під час посту груздь був головною прикрасою пісного столу.
Якщо ви досі не куштували маринованих груздів “Доброї Хати” - наполегливо рекомендуємо спробувати з цибулькою та олією. Приємного апетиту.