Після окупації Кримського півострову, локальні осередки, що придатні для вирощування круглозернистого рису залишились тільки в Херсонській та Одеській областях, однак це не покриває внутрішній попит і наполовину. Всі інші сорти рису, крім круглозернистого, в Україну імпортуються.
Рис — дуже теплолюбна культура, її успішно культивують в субтропіках та тропіках Південно-Східної Азії та Китаю.
Цікавий факт. 1816 рік увійшов до світової історії як “Рік без літа”. Причиною цього феномену стало виверження вулкану Тамбора на індонезійскому острові Сумбава — найстрашніше за кількістю жертв (71 тис. людей) та наслідкам виверження в історії людства. Попіл, що здійнявся до верхніх шарів атмосфери, став причиною заморозків по всій території Європи та більшої частини Азії.
Після наступило саме холодне десятиріччя за всю історію метеоспостережень.Катастрофічний неврожай став причиною зростання цін на зерно в десятки разів, викликав голод та хвилю міграції з Європи до Північної Америки. У китайських землеробів в цей час майже вщент вимерз рис, після чого багато хто з них були вимушені замінити теплолюбну культуру на більш стійкий до низьких температур опіумний мак. Згодом це переповнило внутрішній ринок Китаю, дешевий опіум потравив до Європи. Що слугувало початком “опіумних війн”, слідством яких стала майже повна втрата незалежності Китаєм на довгі роки.
Це дещо про важливість непримітної бакалії та її вплив на геополітичну мапу світу.
Довгозернисті сорти, особливо Басматі, підходить для приготування плову та страв індійської кухні. Середньозернистий — універсальний, підійде як для перших страв, так і рису з овочами. Круглозернистий — добре розварюється в дієтичному супі, ліпиться в суші та роли, підходить для пудингів та запіканок. Перед приготуванням рис треба добре вимочити та промити, для нейтралізації можливих залишків пестицидів у крупі.
“Добра Хата” уважно стежить за якістю продукції, що ми виготовляємо чи продаємо. Треба завжди пам’ятати: “ми те, що ми їмо”. Тож давайте будувати своє кремезне здоров’я з перевіреної високоякісної їжі на своєму столі. Будьмо здорові та щасливі разом!